Share on Facebook Share via e-mail Print


Balsta Gårdsbutik
Balsta Norra Gården 216

732 73 FellingsbroAnn-Sofie Ahlgren
070 447 60 63
0581-63 30 45
ann-sofie.ahlgren@telia.com


Gårdsbutikens ordinarie  öppettider hittar du på Facebook.
Du kan besöka oss under hela året men ring, maila eller sms:a gärna först!

Karta
Gårdsbutiken i Balsta Fellingsbro
Hem Gårdsbutiken Sortiment Gårdens djur Kontakt

Höns


Våra höns är av blandade raser, beroende på var vi hittat lämpliga tuppar.

Eftersom våra höns har lite dåligt tålamod när det gäller att ruva fram kycklingar, använder vi en äggkläckningsmaskin. Det tar 21 dagar för en kyckling att utvecklas från cell till kyckling. Under den tiden lever den på näringen som finns i äggulan. Våra höns äter spannmål, snäckskal, lite värpfoder och matrester. På vintern äter de också gärna hackat hösilage och torkade brännässlor.


Kycklingarna blir höns som börjar värpa då de är ca 25 veckor och varje höna lägger ungefär 250 ägg om året. I början är äggen små, för att så småningom bli större. När hönan blir gammal, 4-5 år, kan äggen ibland få en konstig bucklig form, beroende på att hönans äggledare blir stela.


Hönsens dag går åt till äggläggning, att äta och putsa sig. De värper inne på förmiddagarna och på eftermiddagarna släpper vi ut dem, så att de själva kan picka mask, ta ett sandbad och promenera omkring.  De går självmant in på kvällen när de blir trötta. Hönsen sover sittandes på pinnar. När hönan somnar så griper klorna automatiskt hårdare om pinnen, därför kan hon sova utan att ramla ned. På vintern när marken är snötäckt stannar de helst inomhus.